in

Kush e ka kontrollin mbi ekonominë e një vendit, qeverina apo banka qendrore?

ekonomi e centralizuar

Sistemi Bankar Në Vendet Kapitaliste.

Në shumë vende të botës së zhvilluar sistemi bankar ka një rëndësi të madhe në mbarëvajtjen e ekonomisë dhe rol kryesorë luajnë qeveria bashkë me sistemin bankar privat. Është e ditur që për të arritur diçka ose për të kryer një punë, ju duhet të paguani para. Krijimi dhe shpërndarja e parave (që vendos se kush merr dhe sa para për çfarëdo lloj qëllimi) përbën atë që quhet “qeveri financiare” të ekonomisë.

Bankat tregtare krijojnë mundësi dhe shpërndajnë para te masa, në formën e kredisë ose huave bankare. Banka qendrore përdor një sërë politikash monetare për të ndikuar në zgjerimin e kredisë së bankës tregtare, dhe për të parandaluar tkurrjen që është tkurrja e ofertës së parave. Ndërkohë qeveria ka vetëm autoritet legjislativ mbi bankimin, ndërkohë që sistemi bankar është standardizuar nga vetë bankat, dhe në këtë rast qeveritë zakonisht nuk ushtrojnë autoritetin e tyre legjislativ mbi bankimin. Qeveria rishpërndan shpenzimet e parave me taksimin dhe shpenzimet qeveritare  që është politikë fiskale.

Sistemi Bankar Në Kinë

Ndërkohë që në Kinë, qeveria zotëron Bankat Tregtare (të cilat i përkasin Shtetit) ku ajo ushtron autoritetin qeverisës makroekonomik mbi krijimin dhe ndarjen e kredisë bankare, pra me pak fjalë, qeveria kontrollon ekonominë. P.sh. nëse qeveria dëshiron zhvillimin e shpejtë të hekurudhave me shpejtësi të lartë, qeveria udhëzon bankat e Shtetit të japin kredi për sipërmarrësit që duan të ndërtojnë dhe / ose të operojnë hekurudhat e shpejtësisë. Bankat komerciale krijojnë depozita bankare (ekuilibër të shpenzueshëm të llogarisë së depozitave bankare) në llogaritë bankare tregtare të sipërmarrësve, dhe sipërmarrësit paguajnë para për të gjithë arkitektët, inxhinierët, kontraktorët, prodhuesit, etj., Të cilët bëjnë gjithë punën e nevojshme. Banka Popullore e Kinës (Banka Qendrore) përdor kërkesa të ndryshueshme rezervë për të kontrolluar drejtpërdrejt vëllimin e krijimit të kredisë së bankës tregtare.

Në Kinë qeveria përdor bankat e Shtetit si krah ekzekutiv i politikës së saj monetare-fiskale-industriale.

Por në shumicën e vendeve sistemi bankar komercial është “privatizuar”, dhe banka qendrore u shërben nevojave monetare të bankave tregtare. Pra, as qeveria dhe as banka qendrore nuk ushtrojnë qeveri financiare të ekonomisë. Qeveritë dhe bankat qendrore përpiqen të “ndikojnë” krijimin dhe shpërndarjen e kredisë së bankës tregtare, me një farë shkallë dështimi.

Sikurse the shprehja e njohur “Duhen dy të Tango”. Bankat tregtare nuk krijojnë të gjitha depozitat e reja bankare. Huamarrësit, pra “debitorët” duhet të kërkojnë kredi bankare. Debitorët dhe bankat e tyre kreditorë vendosin së bashku sa kredi të re bankare (depozita bankare) do të krijohen, për çfarë qëllimesh. Sikurse e vini re ka një ndryshim në mënyrën e kontrollit dhe shpërndarjes së parasë nga qëndrori të përdoruesi dhe një dallim të dukshmë e bëjmë me krahasimin e sistemit bankar në vendet kapitaliste dhe komuniste (Kinës në këtë rast).

Sistemi ynë i thjeshtë ju mundëson të flisni mëndjen tuaj. KRIJO NJË POSTIM!

Çfarë mendoni?

Comments

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.

Loading…

0

Çfarë është ibuprofeni dhe a ka efekte anësore për shëndetin?