Mbrekullia e Lumit Ilir, Tara

#1

Kjo është një nga pasuritë natyrore që nga kohët e herëshme Ilire deri para 75 viteve kur këto troje të çmuara u zaptuan nga Malajzezët dhe sot ata krenohen me këto pasuri. Kanioni i lumit Tara i njohur ndryshe si Gryka e lumit Tara, është një kanion në Mal të Zi dhe Bosnjë-Hercegovinë, përmes të cilit kalon dhe vet lumi Tara. Nëse e masin nga Bistrica në Mal të Zi deri në Hum në Bosnje dhe Hercegovinë është rreth 82 kilometra e gjatë, duke përfshirë dhe 36 kilometrat e fundit që formojnë kufirin midis Bosnje-Hercegovinës dhe Malit të Zi. Kanioni ka thellësinë e rreth 1.300 metra. Këto parametra e bëjnë Kanionin e Lumit Tara një nga kanionet më të thella të lumenjve në të gjthë Evropën. Ky kanion mbrohet si pjesë e Parkut Kombëtar Durmitor dhe është rregjistruar si Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

#2

Lumi Tara bëhet Drina në pikën e bashkimit me Piva afër Hum, dhe është i gjatë rreth 150 kilometra në atë pikë. Në kalimin e tij nëpër Parkun Kombëtar Durmitor, lumi ka një rënie mesatare prej 3.6 metrash / kilometër, me një mori kaskadash. Përgjatë lumit mund të gjeni tarraca shkëmbore dhe me guralecë, plazhe me rërë, shkëmbinj të lartë dhe më shumë se 80 shpella të mëdha.. Vetë lumi Tara, së bashku me lumin e tij të zgjerimit të prindërve, lumi Drina, është habitati kryesor i Evropës dhe terreni pjellor për Salmonin e Danubit (Hucho hucho)

#3

Gjatë rrjedhës së saj, Tara merr sasi të mëdha uji nga burime natyrore të shumta dhe nga disa degëzime të tjera. Degëzimet më të rëndësishme në bregun e majtë të Tara janë Ljutica dhe Suçica. Një nga burimet më të rëndësishëm shkarkon në lumin Tara disa qindra litra unë në sekondë. Uji që derdhet nga Shpella e Buçevica në Tara është më shumë se tridhjetë metra e lartë, dhe më shumë se njëqind e pesëdhjetë metra e gjerë dhe kjo krijonë një nga kaskadat më të veçanta në Tara. Zhurma nga kaskadat dëgjohet deri sipër në majat e kanionit. Tara ka më shumë se dyzet kaskada, dhe disa nga më të njohurat janë Lazi, Sokolovina, Bijeli Kamen, Gornji Tepački Buk, Donji Tepački Buk, etj. Për shkak të cilësisë së ujit të tij, dhe për shkak të sistemit të tij unik ekologjik, Tara në 1977 u vendos në programin (Njerëz dhe Biosferë) dhe gdhendur në rezervat ekologjike të Biosferës së Botës, duke u mbrojtur kështu nën një konventë të lëshuar ndërkombëtarisht.

Këtu mund të ngarkoni materialin tuaj. Shtyp këtu te krijoni nje postim tuajin

Çfarë Mendoni? Jeni PRO apo KUNDËR

Shkruar nga monarku

Këto jane disa nga mënyrat që mund të përdorni nëse doni të bindni ose të dominoni dikë në bashkëbisedime.

15 Ushqimet Që Duhet Të Konsumoni Me Shpesh